Over huiselijk geweld
Wat is het?
In ieder gezin is weleens ruzie, maar als het vaak voorkomt en de ruzies zijn heel erg, dan is dat niet normaal. Bij huiselijk geweld word je zelf niet geslagen, geschopt of uitgescholden, maar gebeurt dat wel bij jou thuis. Recht voor je ogen, of op een plek waar je het kunt horen.
Als ouders ruzie maken met elkaar, hebben ze soms niet door hoe erg dat is voor een kind. Maar als bijvoorbeeld je broer en je vader elkaar woedend maken, en borden naar elkaars hoofd gooien, en schreeuwen en elkaar pijn doen, is dat ook voor jou schadelijk. Het is huiselijk geweld en het is een vorm van kindermishandeling.
Spanning in huis
Huiselijk geweld kan heel onveilig voelen. Als je er thuis mee te maken hebt, dan kom je anders thuis dan een kind waar nooit ruzie is. Als het thuis veilig is, voel je je goed als je naar huis gaat. Dan drink je een kop thee en ga je spelen. Maar als er thuis vaak ruzie en geweld is, dan weet je nooit hoe de sfeer is als je thuis komt. Is er weer ruzie? Is er iemand boos?
Kinderen die veel met huiselijk geweld te maken hebben, kunnen last krijgen van vervelende dingen, zoals: je rot voelen, je niet kunnen concentreren op school, bang zijn, slecht slapen of buikpijn hebben.
Geen vriendjes uitnodigen
Geschat wordt dat elk jaar 200.000 mensen in Nederland te maken krijgen met huiselijk geweld. In ernstige gevallen komt de politie aan de deur en krijgen de ouders en de kinderen hulp aangeboden. Maar als dat niet gebeurt, is deze vorm van kindermishandeling moeilijk te herkennen. Ook omdat een kind dat hiermee te maken heeft, niet vaak vriendjes mee naar huis neemt.
Vaak hebben plegers van huiselijk geweld later vreselijk veel spijt. Vaak zijn er een boel problemen, waardoor ze snel ruzie maken of boos worden. Bijvoorbeeld geldproblemen, of werkloosheid. Het is daarom belangrijk dat de kinderen en de ouders hulp vragen en krijgen. Als de problemen worden opgelost, kan het thuis weer veilig worden.