Het Klokhuis over Kindermishandeling

Moeder Erica: Ik sloeg uit machteloosheid

Waarom gebeurt het?

Alle vaders en moeders houden van hun kinderen en willen goede ouders zijn. Ze willen goed voor ze zorgen en hun kinderen geen pijn doen. Als ze hun kinderen toch verwaarlozen of mishandelen, komt dat vaak omdat ze zelf problemen hebben. Of omdat ze vroeger als kind zelf mishandeld zijn, en daardoor niet geleerd hebben hoe je een kind op een goede manier kunt opvoeden.

Als je vader en moeder steeds tegen je schreeuwen, ineens ontploffen van woede, je slaan of je geen aandacht geven, dan denk je als kind misschien dat je ouders een hekel aan je hebben. Maar vaak hebben ouders niet door wat ze hun kind aandoen. Het gaat mis omdat ze zelf boos en gefrustreerd zijn. Het gaat niet goed met ze, ze weten niet wat ze moeten doen, en daardoor gebeuren er nare dingen.

Vaak is er een reden waarom het niet goed gaat met ouders. Bijvoorbeeld:

 1. Omdat ze vroeger zelf zo zijn opgevoed en niet weten hoe het anders moet
 2. Omdat ze verslaafd zijn aan drugs of alcohol
 3. Omdat ze depressief zijn of andere geestelijke problemen hebben
 4. Omdat ze altijd ziek zijn en in bed liggen
 5. Omdat een van de kinderen misschien veel aandacht en zorg nodig heeft
 6. Omdat ze moe zijn omdat ze vaak en hard moeten werken
 7. Omdat ze relatieproblemen hebben
 8. Omdat ze geen werk kunnen vinden
 9. Omdat ze zorgen hebben. Bijvoorbeeld over een ziek familielid
 10. Omdat het huis te klein is, waardoor iedereen op elkaars lip zit
 11. Omdat ze geldzorgen hebben

Het zijn allemaal oorzaken waardoor ouders of verzorgers moe en gestrest kunnen zijn en snel boos worden. Soms zijn ze zo wanhopig dat ze niet meer weten wat ze moeten doen. En dan komt het voor dat ze een kind gaan mishandelen.

Opvoeden kun je leren

Kinderen opvoeden is best lastig en sommige ouders weten niet goed hoe ze het moeten aanpakken. Als je als kind een klap krijgt als je iets deed wat niet mocht, dan weet je later ook niet hoe je je eigen kind op een positieve manier kunt opvoeden. De meeste ouders willen wel stoppen met mishandelen, maar ze weten niet hoe. Ze hebben daar hulp bij nodig.

Als er sprake is van kindermishandeling en er komt hulp op gang, dan krijgen ouders en kinderen hulp. De meeste ouders zijn hier blij mee. Ze krijgen tips en advies hoe ze met hun problemen kunnen omgaan. Er is verschillende hulp mogelijk, bijvoorbeeld hulp bij het opvoeden of bij het omgaan met geld.

Als ouders hulp krijgen met het oplossen van hun problemen, stopt ook bijna altijd de mishandeling. Je verraadt je ouders dus niet als je hulp vraagt, je helpt ze juist.