Het Klokhuis over Kindermishandeling

Racquelle vertelt hoe ze verwaarloosd werd

Over verwaarlozing

Wat is het?

Er zijn kinderen die alles, elke dag, alleen moeten doen. Dan gaat het niet om een keertje zelf je schooltas inpakken of alleen thuis blijven als je moeder even boodschappen doet. Als je thuis een lange tijd geen liefde krijgt, als er niet goed voor je gezorgd wordt, als niemand tijd voor je heeft, dan heet dat verwaarlozing.

Veel patat en geen tijd

Lichamelijke verwaarlozing is een vorm van verwaarlozing waarbij er niet goed voor je lichaam wordt gezorgd. Dat is bijvoorbeeld als je thuis nooit ontbijt krijgt, of juist alleen maar heel ongezonde dingen, zoals cola, patat, snoep en chips. Maar ook als je geen warme kleren aanhebt, terwijl het buiten ijskoud is.

Er is ook emotionele verwaarlozing. Dat komt heel veel voor in Nederland. Je spreekt van emotionele verwaarlozing als je heel lang geen aandacht krijgt van je ouders. Als je ouders bijna nooit tijd voor je hebben. Als ze niet vragen hoe het met je gaat en je niet troosten als je verdrietig bent.

Verwaarlozing is een vorm van kindermishandeling.

Praten en spelen

Emotionele verwaarlozing is moeilijker te herkennen dan lichamelijke verwaarlozing. Als iemand te weinig kleren aan heeft, zie je dat wel. Maar als iemand thuis geen aandacht krijgt, zie je dat niet. Soms kan je het toch merken. Soms zie je dat ouders weinig interesse in hun kind hebben. En als kinderen thuis geen aandacht krijgen, zijn ze soms bang om iets fout te doen, of somber en snel kwaad.

Gezond sterk mens

Je hebt als kind aandacht, zorg en liefde nodig om op te groeien tot een gezond en sterk mens. Ramon Lindauer is kinderpsychiater, en hij weet dat het een groot probleem kan zijn als je als kind te maken hebt met verwaarlozing of geweld.

Je hersenen ontwikkelen zich vanaf je geboorte tot je 23 jaar bent. Bij kinderen die verwaarloosd worden, kan die ontwikkeling schade oplopen. Daar heb je je hele leven last van.Vraag dus hulp als je met verwaarlozing te maken hebt.