Waarom dit project?
Waarom dit project over kindermishandeling?
Elk jaar krijgen 119.000 kinderen te maken met een vorm van kindermishandeling. Dat is gemiddeld een kind per schoolklas. De gevolgen van kindermishandeling zijn ronduit schokkend.
Het Klokhuis start een serie over dit lastige en beladen onderwerp om het bespreekbaar te maken en het taboe te doorbreken. Kinderen die mishandeld worden, zwijgen er vaak over uit angst voor de reactie van hun ouders en hun omgeving. Toch is erover praten de eerste stap naar een beter leven.
In vier afleveringen komen slachtoffers, ouders, kinderen, leerkrachten, hulpverleners en omstanders aan het woord. Zij vertellen openlijk over dit moeilijke thema en laten zien wat je kunt doen als slachtoffer of omstander. Het Klokhuis wil alle dringende vragen over kindermishandeling bespreekbaar maken, zoals:
- Hoe herken je kindermishandeling en wat als je twijfelt?
- Hoe bied je hulp aan een kind – en aan de ouders – als er sprake is van kindermishandeling?
- Waarom mishandelen sommige ouders hun kinderen eigenlijk?
- Wat gebeurt er precies met een gezin als het er een melding wordt gemaakt?
- Welke hulp krijgen ouders en kinderen en hoe werkt die hulp?
Hoe moeilijk het soms ook is: kindermishandeling moet bij iedereen onder de aandacht komen. Er moet over gesproken worden, want alleen dan kan er iets veranderen.
Het Klokhuis heeft bij de afleveringen ook een aanvullend lespakket gemaakt over Kindermishandeling, voor groep 6, 7 en 8. Alle basisscholen in Nederland hebben dit pakket in 2013 ontvangen, tenzij ze zich daarvoor hebben afgemeld.
In april 2015 zijn de afleveringen opnieuw uitgezonden, en is het lespakket opnieuw aangeboden. Instellingen die nu geïnteresseerd zijn in het lespakket kunnen de handleidingen voor de lessen vinden en downloaden onderaan de pagina van elke les, te beginnen bij les 1.
Het Klokhuis maakte eerder series over moeilijke onderwerpen. Lees hier waarom Het Klokhuis dat belangrijk vindt.