Het Klokhuis over Kindermishandeling

Les 2 clip 1 over helemaal alleen zijn

Les 2

De tweede les sluit aan bij de Klokhuisaflevering over verwaarlozing. De discussieclips maken het onderwerp ‘verwaarlozing’ bespreekbaar in de klas.

In de eerste discussieclip ‘Helemaal alleen’ ziet u een jongetje van acht dat alles zelf moet doen, de hele dag. Niemand die hem helpt of met hem praat. Hoe zouden leerlingen zich voelen als ze helemaal geen aandacht van hun ouders krijgen?

In het tweede filmfragment, ‘Over verwaarlozing’, praat Dolores met kinderen uit groep 7. Ze geven meerdere voorbeelden van verwaarlozing, zodat u in de klas ook kunt bespreken wat normaal is thuis en wanneer er sprake is van verwaarlozing.

De derde discussieclip, ‘Voor anderen zorgen’, vertelt het verhaal van Kim die als kind geen liefde, zorg en aandacht kreeg en voor haar broertje en zusje moest zorgen. Dit fragment leert kinderen wat emotionele en lichamelijke verwaarlozing is.

In het vierde filmfragment, ‘Praat erover’, vertellen Racquelle en Kim waar zij -als kind- mee geholpen waren geweest. Bespreek met de klas waarom het moeilijk is om over verwaarlozing te praten en rond af met de boodschap dat erover praten toch het beste is.

Bent u bang voor onvoorspelbare reacties van leerlingen? Lees dan voor u aan de slag gaat meer over de mogelijke reacties.

Lees in de handleiding meer over de inhoud van deze les.