Het Klokhuis over Kindermishandeling

Hij vertelt over..

"Ik heb mezelf één ding beloofd: ik zal nooit een vrouw slaan. Mijn moeder had zoveel pijn en verdriet."


  • Ergste: “Ik was ontzettend bang voor mijn vader. Hij werd heel snel agressief. Zomaar ineens, uit het niets kwam dat opzetten, daar deed je niks tegen. Op een dag speelde ik met mijn broertje met een plastic pistooltje. Mijn vader stormde de slaapkamer binnen, met woedende ogen. Hij pakte ons speelgoed af en sloeg het kapot. Hij kwam op me af en duwde me omver. Hij sleurde me door de kamer, sloeg me tegen de grond en tegen de kachel.

    Dat hij boos werd, was niet het ergste, maar dat je nooit wist wanneer. En hoe lang het zou duren. Mijn vader stierf toen ik zes jaar was. Ik hoefde niet meer bang te zijn. Maar de rust duurde niet lang.

    Mijn moeder hertrouwde. Mijn stiefvader was in het begin heel aardig, maar later begon hij mij en mijn broertje uit te schelden, en te slaan. Hij nam ons dan apart in een kamer en dan moesten wij onze sokken uitdoen. Hij klemde onze voeten tussen zijn benen en sloeg hij ons met een elektriciteitskabel. Heel hard. Ook mijn moeder sloeg hij vaak bont en blauw. Ik stond er soms bij, helemaal stijf van angst. Ik heb mezelf één ding beloofd: ik zal nooit een vrouw slaan. Mijn moeder had zoveel pijn en verdriet.”

  • Niet normaal: “Na twee jaar zijn we gevlucht naar een blijf-van-mijn-lijfhuis. Daar vertelde iedereen aan elkaar hoe hij of zij mishandeld was. Toen leerde ik pas dat het niet normaal is wat mijn vader en stiefvader deden. Voor die tijd wist ik niks van kindermishandeling. Daar had ik nog nooit van gehoord.”
  • Dit hielp hem: “Ik heb geen hulp gehad om wat mij is overkomen te verwerken. Maar ik heb wel veel last gehad van wat me is overkomen. Sinds ik acteer en voorstellingen speel, gaat het beter met me. Als ik er nu aan moet denken en onrustig ben, rijd ik met mijn auto naar het strand. Dan staar ik naar de zee. Denk ik na en vind ik rust. Ook ben ik naar Marrokko geweest om met de familie over mijn vader te praten. Ik wilde weten hoe mijn vader is opgevoed. Ik wil het gedrag van mijn vader begrijpen.”
  • Nu: “Mijn moeder heeft een nieuwe man, waar ik het heel goed mee kan vinden. Ik ben gaan acteren. Ik speel in series en doe acteerwerk voor de politie. Ook maak ik theater over wat ik als kind heb meegemaakt. Ik wil laten zien wat voor invloed kindermishandeling heeft. Ik wil laten zien dat het niet normaal is en dat je er iets aan kunt doen. In plaats van boos te zijn op mijn vader en de rest van de wereld, laat ik zien hoe je sterker uit deze situatie kunt komen. Mijn succes als acteur is veel groter en fijner dan wraak.”
  • Tip: “Ik praatte niet over wat er thuis gebeurde. Maar toch is dat de beste oplossing. Zoek hulp als je mishandeld wordt. Zoek iemand die je echt vertrouwt. Dat kan een vriend of vriendin zijn, of bijvoorbeeld een vertrouwenspersoon op school.”