Het Klokhuis over Kindermishandeling

Shehab vertelt hoe hij met tips van Veilig Thuis een vriendin hielp

Over Veilig Thuis

Veilig Thuis

Veilig Thuis is de plek waar volwassenen en kinderen terecht kunnen met vragen over kindermishandeling. Juffen en meesters bellen hier bijvoorbeeld naartoe als ze denken dat een kind wordt mishandeld. Veilig Thuis geeft advies, onderzoekt mogelijke situaties van kindermishandeling en brengt, als dat nodig is, de juiste hulp op gang.

Maken jij en je ouders je zorgen om een kind? Dan kunnen je ouders bellen met Veilig Thuis voor advies. Samen met een medewerker bespreken ze hoe ernstig de situatie is. Is het kind echt in gevaar of is er alleen een tijdelijk probleem? Soms kunnen jij en je ouders het gezin waar het niet goed gaat al helpen door ze steun en hulp aan te bieden. Veilig Thuis geeft dan advies over hoe je dat kan doen.

Maar soms zijn de zorgen te groot. Als je ouders denken dat jullie het kind zelf niet (meer) kunnen helpen, dan kunnen je ouders een melding doen bij Veilig Thuis. Zij gaan dan een onderzoek doen naar de ernst van de kindermishandeling.

Met iedereen praten

Veilig Thuis gaat onderzoeken of het kind inderdaad verwaarloosd, mishandeld of misbruikt wordt. Dit doen ze door te praten met het kind, met de ouders en met mensen in de omgeving van het kind, zoals een juf of een oma. Soms schakelt Veilig Thuis een hulpverlener dicht in de buurt in.

Als ze weten wat er aan de hand is, probeert de medewerker van Veilig Thuis samen met de ouders en soms samen met andere hulpverleners geschikte hulp te vinden. Als er bijvoorbeeld geldproblemen zijn in het gezin, of iemand is verslaafd aan drugs of alcohol, dan worden die problemen eerst aangepakt. Maar ook de kinderen krijgen hulp aangeboden.

Als alle hulp in werking is gezet, draagt Veilig Thuis de zorg over aan deze hulpinstanties. Vaak gaat het direct al een stuk beter als ouders hulp krijgen bij het oplossen van hun problemen.

Wie belde?

Als je naar Veilig Thuis belt voor advies, dan wordt je naam niet opgeschreven. Niemand hoeft dat te weten. Je kunt ook een melding doen over een kind en een gezin, zonder je naam te zeggen. Als je niet wilt dat de ouders erachter komen dat jij gebeld hebt, houdt Veilig Thuis de melding anoniem.

Veel mensen zijn bang dat kinderen direct uit huis gehaald worden als ze een melding maken bij Veilig Thuis. Dat is niet zo. Ze gaan eerst onderzoek doen. En als er hulp nodig is, zal Veilig Thuis altijd proberen het kind thuis te laten. Alleen als het echt gevaarlijk is voor een kind, wordt een kind (tijdelijk) uit huis geplaatst. Dit komt gelukkig niet vaak voor. In de meestal gevallen werken ouders mee aan de hulpverlening en blijft iedereen thuis wonen.

Veilig Thuis is bereikbaar via: 0800 – 2000 en op www.veiligthuis.nl.