Het Klokhuis over Kindermishandeling

Hoe biedt u hulp?

Het herkennen van kindermishandeling is erg moeilijk. Toch kan het zijn dat u en uw kinderen zich zorgen maken over een kind. Dit vriendje, vriendinnetje of buurkind vertelt misschien dingen die u zorgen baren of zijn of haar gedrag is opmerkelijk. Probeer een keer met dit kind te praten over uw zorgen. Forceer niets, maar vraag bijvoorbeeld eens hoe het met hem of haar gaat of vraag hoe het thuis gaat. Wil het kind niet praten, geef het dan in ieder geval het gevoel dat u altijd open staat voor een gesprek.

Als het kind u wel in vertrouwen neemt en vertelt over zijn of haar situatie thuis, dan kunt u iets doen voor dit kind. Sowieso kan het opluchten als hij of zij rustig zijn/haar verhaal kan vertellen. Luister dus aandachtig. Neem het kind serieus en benadruk dat het goed is dat hij of zij dit verhaal vertelt. Als het echt niet goed gaat thuis, is het belangrijk dat er hulp komt voor het kind en de ouders. Vertel het kind dat u advies gaat vragen over hoe u het kind het beste kan helpen. Voor advies, tips en hoe nu verder kunt u contact opnemen met Veilig Thuis (voorheen AMK). Veilig Thuis geeft advies, onderzoekt mogelijke situaties van kindermishandeling en brengt als het nodig is de juiste hulp op gang.

Vergeet de ouders niet

Na een gesprek met een kind over problemen thuis is het goed om ook met de ouders te praten. Probeer uw zorgen met ze te delen en bied ze steun zonder direct een oordeel te vellen. Misschien kunt u helpen door het kind af en toe bij u te laten spelen als er thuis problemen zijn?
Vraag de ouders ook eens naar de dagelijkse dingen van het gezin, zoals: ‘Hoe gaat het met jullie?’, ‘Hoe gaat het nu met uw zieke moeder?’ of ‘Wat vindt jouw kind ervan dat er een broertje geboren is?’ Stel belangstellende vragen die wellicht extra informatie kunnen geven over de situatie van het kind waarover u zich zorgen maakt. Als het contact met de ouders goed is, bespreek dan ook uw zorgen met de ouders. Benoem wat u ziet en merkt. Misschien kan dit voor de ouders ook een bevestiging zijn dat ze inderdaad hulp moeten zoeken. Reageren ouders agressief of terughoudend, dan kunt u het beste contact opnemen met Veilig Thuis. Twijfelt u of er echt sprake is van kindermishandeling? Ook dan kunt u met uw vragen terecht bij Veilig Thuis.