Het Klokhuis over Kindermishandeling

Verantwoording

De wereld begrijpen

Het Klokhuis informeert kinderen (van 9-12) over de wereld om hen heen in de breedste zin van het woord. Kinderen zijn nieuwsgierig en willen de wereld om hen heen begrijpen. Dat betekent dat wij, als makers, niet om moeilijke onderwerpen heen kunnen. En dat willen we ook niet : wij willen kinderen niet alleen maar amuseren. Wij willen hen ook informatie en gereedschap geven om met de lastige dingen van het leven om te gaan. Daar krijgen we van kinderen ook veel vragen over. De afgelopen jaren maakten wij b.v. een serie over kanker, over oorlogen en over de dood.

Complimenten en kritiek

Wanneer deze ‘moeilijke’ programma’s worden uitgezonden krijgen wij altijd veel complimenten, maar we krijgen ook kritiek. Er zijn ouders die vinden dat Het Klokhuis hun kinderen niet moet lastig vallen met die zware onderwerpen. Die ouders vinden zij hun kinderen moeten beschermen en zetten de televisie snel uit als er een aflevering langs komt die gaat over de Tweede Wereldoorlog , over cremeren of over kanker. Een vader drukte het heel treffend uit: “Ik kijk liever met mijn kind naar een aflevering over hoe lollies gemaakt worden.“

Lollies, stoplichten en moeilijke onderwerpen

Het Klokhuis maakt ook graag afleveringen over lollies en stoplichten. Maar wij lopen niet met een bocht om de moeilijke onderwerpen heen. Wij denken bij die onderwerpen wel heel zorgvuldig na hoe we het verhaal vertellen. Wij zijn voorzichtig, maar verhullen de realiteit niet. We vertellen het verhaal op een manier die past bij de vragen die kinderen stellen, en die past bij hun ontwikkelingsniveau.

Kindermishandeling

Dit jaar hebben wij een serie gemaakt over kindermishandeling. Er zullen zeker ouders zijn die vinden dat Het Klokhuis hun kind niet moet lastig vallen met dit zware onderwerp. Toch hebben wij er voor gekozen om kinderen wel te informeren over kindermishandeling, omdat veel kinderen er mee te maken hebben. Wij vonden het onacceptabel dat er nooit eerder een serie voor kinderen is gemaakt die hen informatie en gereedschap biedt om met dit probleem om te gaan.

Deze serie bestaat uit vier programma’s, een uitgebreide website en een lespakket. De serie heeft als doel om slachtoffers en omstanders te helpen om hun ‘handelingsverlegenheid’ te overwinnen.

Onderzoek & impact

Om de impact van het project over kindermishandeling in kaart te brengen is er een onderzoek uitgevoerd door het Trimbos instituut.