Het Klokhuis over Kindermishandeling

Achmed werd als kind geslagen door zijn vader

Over geweld

Wat is het?

Slaan, schoppen, duwen en knijpen. Dat zijn vormen van lichamelijk geweld. Het komt voor dat ouders, verzorgers of andere volwassenen kinderen pijn doen, waardoor ze bijvoorbeeld blauwe plekken krijgen. Of soms nog erger: een gebroken been of een hersenschudding.

Geestelijk geweld

Er is ook een vorm van geweld waarvan je niet per se lichamelijke pijn krijgt. Als iemand vaak tegen je schreeuwt, zegt dat je dom bent of je expres bang maakt, dan is dat geestelijk geweld. Daar kan je erg verdrietig van worden, en het is niet goed voor je zelfvertrouwen.

Alle vormen van geweld tegen een kind zijn kindermishandeling. En er is nog een vorm van geweld die ook schadelijk is voor kinderen. Als je ouders elkaar slaan, elkaar uitschelden of gemene dingen naar elkaar schreeuwen, en jij bent daar bij, dan is dat ook kindermishandeling. Dat soort geweld noem je huiselijk geweld.

Smoesjes

Geweld komt veel vaker voor dan je denkt. Het begint soms al als kinderen nog heel klein zijn, en het gaat soms jarenlang door. Kinderen die ermee te maken krijgen, verzinnen vaak smoesjes als iemand vraagt hoe ze aan hun verwondingen komen. Ze schamen zich ervoor, terwijl zij er niks aan kunnen doen.

Stil of snel boos?

Lichamelijk geweld is gemakkelijker te herkennen dan geestelijke mishandeling. Toch kun je soms aan het gedrag van een kind wel iets merken. Als iemand vaak stil is, of veel alleen speelt, kan dat een teken zijn dat hij of zij niet lekker in zijn vel zit.

Ook als iemand juist heel druk is, of snel boos, kan dat betekenen dat er meer aan de hand is. Soms krijgen mishandelde kinderen door hun eigen boosheid ook ruzie op school. Terwijl die kinderen juist behoefte hebt aan mensen die aardig voor ze zijn.

Zelfs als het geweld is gestopt, kunnen kinderen last houden van wat er is gebeurd. Ze hebben bijvoorbeeld nachtmerries, of buikpijn en kunnen zich niet goed concentreren op school. Sommige kinderen hebben hulp nodig om weer sterk te worden en om te kunnen omgaan met wat er is gebeurd.

Als je te maken hebt met geweld is het belangrijk dat je daar met iemand over praat, en dat je hulp zoekt èn krijgt.