Wat als je twijfelt?
Kindermishandeling komt veel voor, maar is moeilijk te herkennen. Zelfs als er duidelijke signalen zijn, kun je worstelen met allerlei vragen. Want hoe weet je zeker dat het kindermishandeling is?
Wat gebeurt er als..?
Kinderen die worden mishandeld, durven zelf vaak geen actie te ondernemen. Ze durven er niet over te praten of vinden het moeilijk. Ze schamen zich en denken vaak dat het hun eigen schuld is, of dat ze niet geloofd worden. Sommige kinderen denken dat hun ouders heel kwaad zullen worden als ze erover praten, of dat de politie zal komen om hun ouders mee te nemen naar de gevangenis. Of ze zijn bang dat ze uit huis geplaatst worden. Dat gebeurt gelukkig bijna nooit.
Als je zelf mishandeld wordt, dan wil je waarschijnlijk maar een ding: Dat het thuis weer fijn en veilig wordt. Dat kan alleen als je er over praat. Zoek iemand die je vertrouwt en die je kan helpen bij het zoeken van hulp. Kijk ook rechtsboven bij ‘Wat kan ik doen?’.
Waar of niet waar?
Als omstander is het vaak moeilijk om in te schatten of en/of wat er precies aan de hand is in een gezin. Hoe erg is het? En wat valt er eigenlijk precies onder kindermishandeling? Je wilt mensen ook niet zomaar beschuldigen.
Als je twijfelt, kun je het beste wel iets doen. Want als er sprake is van kindermishandeling en je stopt dit op een vroeg moment, dan kun je een hoop problemen voorkomen.
Niemand deed iets
Kinderarts Rian Teeuw ontmoet tijdens haar werk regelmatig kinderen die zijn mishandeld. Ze hoort vaak van de kinderen dat ze het vooral erg vinden dat niemand iets deed om ze te helpen. Ze vindt daarom dat iedereen -ook al heb je maar een klein vermoeden- Veilig Thuis moet bellen, of de Kindertelefoon. Zij kunnen je goed advies geven hoe je het beste met je twijfels kunt omgaan en een kind kunt helpen. Je kunt je zorgen ook bespreken met leerkrachten of de vertrouwenspersoon op school. Zij zullen je verder helpen en kunnen je uitleggen wat jullie kunnen doen voor een kind dat (misschien) wordt mishandeld.